Wanneer u bestraald moet worden wilt u graag weten waar u aan toe bent. Lees hier meer over hoe lang een bestraling duurt.

Hoe lang duurt een bestraling?

Het klinkt misschien logisch, maar de behandelduur is per patiënt verschillend. Dit kan variëren van 15 tot 45 minuten. Het is onder andere afhankelijk van waar in uw lichaam de tumor zich bevindt. Maar ook de vorm van de tumor speelt een rol.

Hoe vaak moet ik bestraald worden?

De bestraling duurt vrij kort. Maar afhankelijk van het type kanker en de locatie moet u een aantal keren bestraald worden. Ook de grootte van de tumor speelt hierin een rol. Bovendien maakt het verschil of u naast radiotherapie ook een andere behandeling krijgt. Zoals chemotherapie of een operatie.

Bij bestraling van een tumor worden naast de tumor zelf ook gezonde cellen bestraald. Deze herstellen sneller dan de kankercellen. De kankercellen sterven langzaam af omdat ze niet goed herstellen tussen de bestralingen door. Dit is de reden dat u tijdens een vaste periode vaker behandeld moet worden. De gezonde cellen herstellen niet goed wanneer de stralingsdosis in één of enkele keren wordt toegediend.

Het aantal bestralingen met protonen per type kanker:

Het verschilt ook per behandeling hoe vaak per week u bestraald wordt. Dit wordt allemaal besproken tijdens de voorbereidende gesprekken met uw behandelend arts.

Protonentherapie is beperkt beschikbaar. Daarom wordt niet iedereen met protonenbestraling behandeld. De behandeling moet aanzienlijk voordeel opleveren ten opzichte van de standaard fotonenbestraling. Benieuwd of u in aanmerking komt voor protonentherapie? Bekijk deze pagina voor meer informatie.