Hoe lang duurt een bestraling?

Heeft u een behandeling met bestraling nodig? Dan wilt u graag weten waar u aan toe bent. Lees hier meer over hoe lang een bestraling duurt.

Hoe lang duurt een bestraling?

Het klinkt misschien logisch, maar de behandelduur is per patiënt verschillend. Dit kan variëren van 15 tot 45 minuten. Het is onder andere afhankelijk van waar in uw lichaam de tumor zich bevindt. Maar ook de vorm van de tumor speelt een rol.

Hoe vaak moet ik bestraald worden?

De bestraling duurt vrij kort. Maar afhankelijk van het type kanker en de locatie zijn er meerdere behandelingen met bestraling nodig. Ook de grootte van de tumor speelt hierin een rol. Bovendien maakt het verschil of u naast radiotherapie ook een andere behandeling krijgt. Zoals chemotherapie of een operatie.

Bij bestraling van een tumor krijgen, naast de tumor zelf, ook gezonde cellen straling. Deze gezonde cellen herstellen sneller dan de kankercellen. De kankercellen sterven langzaam af. Omdat ze niet goed herstellen tussen de bestralingen door. Dit is de reden dat u tijdens een vaste periode vaker bestraling krijgt. Bij eenmalige of enkele keren bestralen, zijn de gezonde cellen niet in staat voldoende te herstellen.

Het aantal bestralingen met protonen per type kanker:

Het verschilt ook per behandeling hoe vaak per week u bestraling krijgt. Dit hoort u allemaal tijdens de voorbereidende gesprekken met uw behandelend arts.

Protonentherapie is beperkt beschikbaar. Daarom wordt niet iedereen met protonenbestraling behandeld. De behandeling moet aanzienlijk voordeel opleveren ten opzichte van de standaard fotonenbestraling. Benieuwd of u in aanmerking komt voor protonentherapie? Bekijk deze pagina voor meer informatie of download onderstaande infographic.

Download de infographic 'Voor wie is Protonentherapie'

Zie ook

Wat is Protonentherapie?

Protonentherapie is een bestralingstechniek die sinds 2018 in het UMCG aangeboden wordt. Momenteel heeft meer dan de helft van alle kankerpatiënten bestraling (radiotherapie) nodig. Het doel van bestraling is het doden van kankercellen. Daarbij moeten de gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard worden. Protonen werken nauwkeuriger dan de standaard 'fotonen' bestraling.