Gastvrije ontvangst in uw eigen Familiehuisappartement

Veel van onze tijdelijke bewoners van de Familiehuizen komen van ver. De reden dat ze in Groningen verblijven is een spannende. Ze zijn hier voor minimaal 6 weken protonentherapie. Vlakbij het UMCG vinden ze in hun eigen appartement een tijdelijk thuis.

vrijwilligsters familiehuis umcg

De Familiehuizen met een fijne gemeenschappelijke tuin liggen pal naast het UMCG. Gastvrouwen Nathalie en Stieneke zorgen ervoor dat elke bewoner een warm welkom krijgt.

Eigen plek

Ze geven alle gasten een rondleiding en die maken zo kennis met hun eigen schaars ingerichte appartement. ‘Die basisinrichting doen we expres zo’, legt Stieneke uit, ‘zodat mensen er met eigen spullen echt hun plek van kunnen maken.’ ‘We merken eigenlijk aan iedereen dat ze een spannende tijd tegemoet gaan’, vertelt Nathalie. ‘Dan is het fijn om een eigen appartement te hebben.’

Gewone dingen

De gasten maken in hun eerste week allemaal kennis met Nathalie of Stieneke. Na een jarenlange loopbaan als kinderoncologieverpleegkundige zijn ze blij dat ze twee dagen in de week dit werk als vrijwilligers kunnen doen. Stieneke en Nathalie weten hoeveel aandacht de ziekte elke dag van hun gasten vraagt. ‘Wij praten vooral over gewone dingen. Over sport, over een vakantie. Vanochtend vertelden gasten nog hoe ze uitzien naar sinterklaas en kerst. Wij stoppen er echt energie in om het die dagen gezellig te maken.’ Zo lopen ze een paar weken mee met de levens van de bewoners en na het verblijf is dat voorbij. ‘Dat is prima,’ vinden ze allebei.

Eindje fietsen

Nathalie en Stieneke weten veel van de stad en kunnen dus ook goede tips geven. Dankzij sponsoren is er bovendien van alles om uit te delen. Een bioscoopbon, eten tegen gereduceerd tarief in het ernaast gelegen DOT, (elektrische) leenfietsen… ‘Soms zie je aan mensen hoe vol hun hoofd zit’, zegt Nathalie. ‘Dan zeg ik, ga even naar het Stadspark of Kardinge. Door die fietsen wordt hun wereld iets groter en kunnen ze de stad uit, de natuur in.’

Meer informatie over de Familiehuizen vindt u hier.

Zie ook

De Familiehuizen van het UMCG Protonentherapiecentrum

Wordt uw kind in Groningen bestraald met protonentherapie? Dan kunt u gebruik maken van onze familiehuizen. Deze zijn speciaal ingericht om het verblijf nabij het UMCG in deze moeilijke periode zo aangenaam mogelijk te maken. We hopen dat uw gezin zich hier een beetje zoals thuis kan voelen.