Een dag met… Radiotherapeutisch Laborant Tirza van Faassen - van Loenen

In onze serie ‘Een dag met…’ kijken we steeds één dag mee met een van onze specialisten van het UMCG Protonentherapiecentrum. Deze keer kijken we mee met radiotherapeutisch laborant Tirza van Faassen – van Loenen. Hoe ziet een werkdag er voor haar eruit?

5:40 uur

De wekker gaat… Eerst nog 5 minuten snoozen. Ik check op mijn telefoon het weerbericht, dan snel eruit en stil naar de badkamer. Daar hijs ik me in mijn fietskleding.

6:05 uur
Ik sta beneden, ik maak drinken en fruit klaar voor de jongens voor op school. Ondertussen staat de jongste beneden bij me in zijn pyjama, eerst een knuffel en dan gaat hij lekker spelen. Ik dek snel de tafel, voor mij wordt het vanochtend snel een paar broodjes naar binnen schuiven… Zoonlief wil ook alvast een broodje met mij eten, maar straks mag hij nog uitgebreid tafelen met zijn vader en broers.

6:40 uur

Op de fiets, dus op schema. Het is nog donker als ik opstap, maar ergens bij de Poffert zie ik de horizon oranje kleuren van de zon. Als ik dagdienst heb ga ik op de fiets naar het werk, het is naar het UMCG zo’n 18 km enkele reis (en nee, geen elektrische ondersteuning, alleen mijn benen). Zo hoef ik die dag verder niet te sporten en ben ik bijna net zo snel als met de bus.

7:25 uur

Om 07:25 uur kom ik aan bij het Protonencentrum, hier spring ik nog snel onder de douche, trek ik een wit pak aan en dan ben ik klaar voor de werkdag. Vandaag mag ik opstarten, dat betekent een kwartiertje eerder beginnen en een aantal praktische dingen voor de start van de dag regelen. Denk daarbij aan de pc’s opstarten, zaken voor de eerste patiënten klaarzetten op de toestellen, voorraden checken, transportkar leeghalen etc. Zo kunnen we ook echt om 8 uur met de eerste patiënt beginnen.

8:00 uur

Net voor 8 uur staat alles klaar. Er was nog een klein beetje geduld nodig want de fysica-controles liepen iets uit. Maar gelukkig was alles goed en kunnen we zonder vertraging beginnen. Het eerste deel van de dag ben ik ingedeeld op het bestralingstoestel. Samen met 2 andere laboranten voeren we de bestraling uit op het toestel. We hebben een wisselend programma, patiënten die in het hoofdhals gebied bestraald worden, in de longen, borstbestraling etc.

11:00 uur

Om 11 uur staat een nieuwe patiënte klaar, ik haal haar op uit de kleedkamer en loop met haar naar het bestralingstoestel. Ondertussen vertelt ze dat ze er erg tegenop ziet. In de bestralingsruimte nemen we eerst de tijd om haar op haar gemak te stellen en wat praktische zaken uit te leggen. Ik leg uit dat we haar altijd in de gaten houden, met behulp van de camera’s zien we haar in de bedieningsruimte op de beeldschermen. We spreken een signaal af, dat zij kan aangeven wanneer er toch iets aan de hand is. Tijdens de bestraling zelf ligt de patiënt alleen. Na de eerste bestraling is vaak de grootste spanning al weggenomen.

Met dit werk komen we veel verschillende mensen tegen; van oud tot jong, van zelfredzaam tot hulpbehoevend. En omdat we de patiënten tijdens dit traject vaker tegenkomen kan je ze soms net wat extra steun bieden als dat nodig is. Dit maakt het werk mooi om te doen.

13:00 uur

Vanaf 13 uur ben ik ingedeeld om wat meer administratief werk te doen. Wanneer de bestralingsplannen klaar zijn moet dit voor de uitvoering nog verder verwerkt worden door ons. Ik heb gelukkig genoeg nieuwe bestralingsplannen om mij mee bezig te houden. Bij één van deze plannen zijn voor ons nog wat onduidelijkheden. Dit zorgt voor wat heen-en-weer gebel met de planning en een fysicus. Uiteindelijk is alles helemaal op orde. Tussendoor krijg ik nog een vraag van een collega om mee te denken met een casus bij een andere patiënt.

15:00 uur

Er staat een overleg gepland dat deels fysiek en deels via Teams wordt gedaan. In het overleg worden zaken besproken die verbeterd kunnen worden of in ontwikkeling zijn rondom de positieverificatie. Patiënten krijgen voor het begin van de bestralingsserie een CT scan in een bestralingshouding. Op het bestralingstoestel moet deze houding zo goed mogelijk worden gereproduceerd. Hiervoor gebruiken we bij alle patiënten surface imaging (infra-rood) en/of röntgenfoto’s en/of een conebeam CT-scan. Dit deel is de positieverificatie. In  het overleg kijken we naar protocollen hiervoor, bespreken we casussen en ontwikkelingen. Het komt heel nauw hoe de patiënt ligt en hoe alle structuren in het lichaam ten opzichte van de scan liggen waar het plan op gemaakt is. Ook dit is een onderdeel dat er aan bijdraagt dat een patiënt heel goed of nog beter bestraald wordt.

16:15 uur

Met alle werkzaamheden is de dag omgevlogen, het is tijd om af te ronden.

16:25 uur

Op de fiets richting huis, ik houd er van om lekker door te trappen. Ondertussen kan ik mooi even de dag laten passeren, geniet ik van de omgeving en tegen de tijd dat ik thuis ben heb ik bedacht wat we vanavond eens zullen eten.

Dit was de werkdag van radiotherapeutisch laborant Tirza! Benieuwd naar de verhalen van andere medewerkers? Lees dan eens ‘Een dag met… Radiotherapeut-oncoloog Marleen Woltman- van Iersel‘ of ‘Een dag met… Klinisch fysicus Charlotte Brouwer‘.

Zie ook

Medewerker Blogs

Meer weten over ons behandelteam en wat zij allemaal doen? Lees dan ook de andere medewerker blogs! Zo nemen sommige medewerkers u mee in een werkdag, of vertellen zij over waarom hun werk hun passie is. Een uniek kijkje achter de schermen van het UMCG Protonentherapiecentrum!