Een dag met... Radiotherapeutisch laborant Martin Kuijpers

In onze serie ‘Een dag met…’ kijken we een werkdag mee met één van onze specialisten van het UMCG Protonentherapiecentrum. Dit keer kijken we mee met radiotherapeutisch laborant en senior taakgebied verificatie protonen Martin Kuijpers. Hoe ziet zijn werkdag eruit?

6:45 uur

Mijn dochters worden wakker en bereiden zich samen met mijn vrouw voor om naar school te gaan.

7:30 uur

Het is inmiddels half 8 en mijn vrouw brengt mij een kopje koffie op bed. “Je moet er nu echt uit, want ik ga naar het werk” is dan de standaard boodschap. De meiden zitten inmiddels aangekleed aan de ontbijttafel te eten als ik beneden kom. Het is dinsdag, de dag waarop ik mijn vaste (late) shift heb. Voor mij een voordeel, want dan kan ik namelijk mijn kinderen naar school brengen. Nadat ik dit gedaan heb, ga ik lekker sporten, klussen of ben ik druk bezig met mijn geliefde grasmat.

11:30 uur

Tijd om een vroege lunch klaar te maken en mijn spullen te pakken. Ik woon in Sneek en heb dus een vrij lange rit voor de boeg voordat ik op het werk ben. Drie jaar geleden ben ik vanuit Zwitserland naar Nederland verhuisd met mijn vrouw en 2 dochters. Voor ons stond vast dat we in de buurt van familie wilden wonen met als resultaat dat ik iedere dag een uur heen en een uur terugreis. Het werken in het protonentherapiecentrum, deel uitmaken van een jong dynamisch team en de functie als senior taakgebied verificatie protonen, maken dat het deze reis waard is.

12:10 uur

Het is tijd om te vertrekken naar het UMCG. Lekker de muziek aan in de auto en met de cruise control op slechts 100 km/u rijd ik naar Groningen.

13:30 uur

Mijn shift start. Ik ben ingedeeld op het bestralingstoestel. Na een korte overdracht ga ik met de eerste patiënt aan de slag. Per patiënt zijn we gemiddeld 25 minuten bezig, dit is gedeeltelijk afhankelijk van het doelgebied dat we bestralen. Om een patiënt te bestralen zijn er 3 laboranten nodig, ieder heeft zijn eigen taak.

14:00 uur

De patiëntenzorg belt mij op of ik even bij de balie wil komen. Eenmaal daar zie ik een bekend gezicht. Een jonge dame, die ik een jaar geleden heb bestraald. Ze komt op controle en wilde even hallo zeggen, maar vooral ook vertellen hoe het met haar gaat. Ze heeft haar haren weer terug, heeft een baan gevonden en probeert langzamerhand op zichzelf te gaan wonen. Hoe fijn is het om dit te horen na een paar weken zeer intensief contact. Patiënten van mijn eigen leeftijd en ook kinderen blijven mij erg bij, een lach en traan liggen dan dichtbij elkaar.

16:30 uur

De dagploeg gaat naar huis. Samen met 3 collega’s blijf ik over voor de late dienst.

18:00 uur

Het is tijd voor het avondeten. Vaak eet ik een meegenomen maaltijd van thuis, maar we bestellen ook regelmatig een pokebowl van een restaurant hier in de buurt.

19.30 uur

We wisselen halverwege de avond van bestralingstoestel. Zo kunnen de collega’s van fysica hun werkzaamheden, de QA’s aan het toestel, ook uitvoeren.

22:00 uur

De dienst zit erop. Met 130 km/u rijd ik op een heerlijk rustige snelweg met de radio op Slam.fm naar huis. Rond 23:00 uur kom ik thuis. Voordat ik naar bed ga drink ik nog een drankje en relax ik wat op de bank.

Meer lezen van de medewerkers van het UMCG Protonentherapiecentrum? Lees ‘Een dag met… Ilona‘ of de blog van Yvonne.