Een dag met… Radiotherapeut-oncoloog Marleen Woltman- van Iersel

In onze serie ‘Een dag met…’ kijken we een dag mee met één van onze specialisten van het UMCG Protonentherapiecentrum. Deze keer kijken we mee met radiotherapeut–oncoloog en medisch coördinator protonen Marleen Woltman-Van Iersel. Hoe ziet haar dag eruit?

06:00 uur

Elke ochtend word ik rond 6 uur wakker van mijn interne wekker. Nadat ik me nog even kort omdraai, sta ik om 6.15 uur op om me klaar te maken voor de dag. We ontbijten elke ochtend met z’n vijven aan tafel, mijn drie dochters, mijn man en ik.

7:45 uur

In de ochtend is het bij ons thuis altijd gezellig druk. De kinderen gaan naar school en ik vertrek vandaag richting Emmen. Naar de Springplank, hier zit onder andere de radiotherapie dependance van het UMCG. Ik werk hier elke woensdag en ik kijk daar ook elke week weer naar uit. Het is een mini-versie van onze radiotherapie afdeling in Groningen. We hebben twee bestralingstoestellen waar we dagelijks ongeveer 60 patiënten behandelen met fotonentherapie.

8:45 uur

Als ik aangekomen ben in Emmen start ik eerst de computer op. Dat duurt altijd paar minuten, ondertussen haal ik een witte jas en zet ik een kopje thee voor mezelf en de medewerkers van de patiëntenservice.

9:15 uur

De dag begint vandaag met de intake van een aantal nieuwe patiënten. Bij een intake vraag ik altijd hoe het met de patiënt gaat en hoe het behandeltraject tot nu toe wordt ervaren. Daarnaast vertel ik alles over de bestralingsbehandeling die volgt en is er ruimte voor vragen. Ik beantwoord vandaag vragen zoals: Waarom doen we de bestraling? Hoe gaat een bestraling? Wat voor voorbereidingen zijn er nodig? Wat voor bijwerkingen kunnen er voorkomen? Indien het voor de patiënt relevant is, leg ik tijdens het intakegesprek ook uit dat we in Groningen protonentherapie tot onze beschikking hebben als hiervan voordeel te verwachten is. Ik vertel hoe de model-based procedure met een planningsvergelijking in z’n werk gaat.

10:45 uur

Na twee intakegesprekken start de controlepoli. In de huidige coronatijd komen sommige patiënten fysiek langs, maar alleen indien dat echt noodzakelijk is. De andere patiënten worden gebeld. Tussen twee patiënten door word ik door één van de laboranten gevraagd om mee te kijken op het bestralingstoestel. Bij één van mijn patiënten zien we op de controlescan tijdens de bestraling dat er wat meer wondvocht in de borst zit dan verwacht.

We besluiten om aansluitend aan de bestraling een extra CT te maken. Zo checken we of het bestralingsplan moet worden aangepast of niet. Goede communicatie is in ons vak erg belangrijk. Daarom loop ik direct even naar de patiënt toe om uit te leggen wat we gaan doen.

11:45 uur

Na het korte gesprek met de patiënt vervolg ik de poli weer. Aan het einde van de ochtendpoli komt er een patiënte die mij verrast met een prachtige bos bloemen en een exemplaar van haar eigen boek. Deze heeft ze geschreven n.a.v. haar behandeltraject. Zo lief en zo waardevol om te horen wat  je voor iemand hebt kunnen betekenen!

12:15 uur

Tijd voor een broodje. Het zonnetje schijnt lekker. Dus ik ga even buiten zitten op de picknickbank met een paar laboranten.

12:45 uur

Voordat de middagpoli begint hebben we eerst nog een “Fishtank-meeting”. Hierbij bespreken we een bestralingsplan van een patiënte die in aanmerking komt voor protonentherapie. Dankzij de hedendaagse techniek kan ik vanuit Emmen online deelnemen, terwijl mijn collega’s deelnemen vanuit huis of vanuit het protonentherapiecentrum. De patiënte kwalificeert voor protonentherapie. De bestralingsdosis op haar hart kan met protonenbestraling veel lager worden gehouden dan met fotonentherapie. Dat is gunstig met het oog op bijwerkingen. Ik bel haar en ze wil graag vanuit de regio Emmen naar Groningen komen voor de protonentherapie.

13:00 uur

Vanmiddag heb ik een afspraak met een patiënt die op gesprek komt voordat ze met het behandeltraject start. Bij sommige patiënten is dit wenselijk. Zodat we een goed beeld kunnen schetsen van de patiënt en de kanker voordat de chemotherapie start of de operatie wordt uitgevoerd. Ook geeft dit ons de mogelijkheid de patiënt alvast kort te kunnen voorlichten over radiotherapie. De rest van de middag heb ik controleafspraken met patiënten die bezig zijn met bestraling. Ik vind het fijn om te horen hoe het met ze gaat en waar nodig tussentijds advies te kunnen geven.

16:45 uur

Als alle administratie is afgerond ga ik weer in de auto naar huis, via de Hunebed Highway. Ik rijd nog even snel langs de supermarkt voor wat boodschappen voor het avondeten. Als ik thuiskom zijn mijn man en kinderen al thuis. Ik ben benieuwd hoe de dag voor de rest van ons gezin is geweest.

 

Dit was de dag van Marleen, benieuwd naar de dagen van onze andere collega’s? Lees dan ook eens ‘Een dag met… Radiotherapeutisch Laborant Edwin Blokzijl‘. 

Zie ook

Blog: Onze Medewerkers Vertellen

Nieuwsgierig naar meer verhalen van onze collega's? Lees dan alle medewerker blogs.

Zo kunt u een dag meekijken met een radiotherapeut-oncoloog, of met een klinisch fysicus. Een uniek kijkje achter de schermen van het UMCG Protonentherapiecentrum!