Een dag met… radiotherapeut-oncoloog John Maduro
In onze serie ‘Een dag met…’ kijken we een werkdag mee met één van onze specialisten van het UMCG Protonentherapiecentrum. Deze editie kijken we mee met John Maduro. Hij is radiotherapeut – oncoloog voor kinderen en patiënten met borstkanker. Daarnaast is hij veel betrokken bij (inter)nationale werkgroepen. Hoe ziet zijn werkdag in het UMCG eruit?
6:00 uur
De wekker gaat, ik spring direct uit bed. Ik ben namelijk niet van het snoozen. Als ik klaar ben met het ochtendritueel wek ik mijn vrouw. Die houdt dan weer wel van snoozen. Wanneer zij ook uit bed is maak ik het ontbijt klaar voor ons beiden. Ook maak ik voor mijn vrouw haar lunch klaar.
7:15 uur
Tijd om in de auto te stappen voor een nieuwe werkdag! Ik moet zo’n 45 tot 60 minuten rijden, afhankelijk van de drukte. Meestal ben ik tussen 8 en kwart over 8 in het UMCG.
8:15 uur
Vandaag begint de werkdag met het multidisciplinair spreekuur kinderen. Hierin bespreek ik samen met een multidisciplinair team met onder anderen kinderoncologen, kinderneurologen en verpleegkundig specialisten alle kinderen die bestraald worden. We bespreken hoe het gaat met de behandeling, maar ook met de kinderen en hun omgeving zelf. Zo’n bestralingsbehandeling is vrij ingrijpend.
9:15 uur
Na het overleg ga ik snel naar het protonencentrum. Het is namelijk tijd voor een bijzonder moment. Eén van de kinderen heeft namelijk de laatste bestraling gehad. Dat betekent dat ze op de gong mag slaan! Dit is een speciaal moment, een echte afsluiting van de behandeling in het protonencentrum. De patiënt krijgt ook een diploma en cadeautjes. Fijn om te zien hoe de kinderen en hun ouders van dit moment genieten.
10:30 uur
Nu is het tijd om aan de slag te gaan met het intekenen van een bestralingsbehandeling voor een nieuwe patiënt. Hiervoor gebruik ik als basis de CT scan en MRI’s die gemaakt zijn. Aan de hand daarvan kan ik met een speciaal programma precies intekenen waar de tumor zit.
De intekening bespreek ik met de andere kinderradiotherapeuten. Ik ben benieuwd wat zij ervan vinden. Daarna kan ik het plan vrij geven zodat het gepland kan worden. Zodra dat klaar is zal ik met andere kinderradiotherapeuten samen met fysici en laboranten naar het plan kijken.
13:00 uur
De middag begint met het spreekuur voor volwassen patiënten. Tijdens dit spreekuur bespreken we hoe het gaat. Of ze bijwerkingen hebben, of hebben gehad bijvoorbeeld. Omdat kanker een ingrijpende ziekte is die kan terug komen, komen patiënten niet alleen tijdens, maar ook na hun behandeling op het spreekuur. Dit gebeurt vaak zo’n 2 tot 5 jaar na de behandeling. In sommige gevallen zelfs langer. Bijvoorbeeld wanneer de ziekte al eens is terug gekomen. Ik heb ook patiënten die het gewoon een fijn moment vinden om weer even bij te praten.
16:00 uur
Even naar de kinderkliniek. Toevallig is één van de kinderen die ik heb behandeld op vakantie in de buurt van Groningen. Kinderen komen niet op controle in het UMCG, omdat zij onder behandeling zijn van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De controles vinden daar dus plaats. Wanneer één van de kinderen dan zo ‘spontaan’ eens langs komt, is dat erg leuk. Het kind kan het team wat hem of haar behandeld heeft weer eens zien, maar mijn collega’s en ik vinden het ook erg leuk om te zien hoe het gaat.
16:30 uur
Het is tijd voor een van de multidisciplinaire besprekingen voor kinderen. Dit doen we samen met het Prinses Máxima Centrum. Dit keer is het een online vergadering. Voor CORONA ging er iedere week één van de kinderradiotherapeuten naar Utrecht om het overleg bij te wonen. Hier worden kinderen besproken waar een behandel- of diagnostisch advies moet komen. Ook wordt er besproken waar een behandeling opgestart of gewijzigd moet worden. Wij sluiten als onderdeel van het behandelteam aan om bestralingsadviezen te geven.
17:30 uur
Naast mijn werk in het UMCG ben ik ook betrokken bij diverse nationale en internationale werk- of onderzoeksgroepen. Zo zit ik in het bestuur van de Borstkanker Onderzoeksgroep (BOOG). BOOG stelt zich als doel om al het klinisch onderzoek betreffende borstkanker in Nederland te initiëren, bevorderen, af te stemmen en te faciliteren. Het hoofddoel hiervan is de behandeling, kwaliteit van leven en overleving van borstkankerpatiënten te verbeteren.
Met het bestuur heb ik nu een online vergadering. Dat is het voordeel van deze tijd. Waar ik vroeger veel moest reizen voor vergaderingen, bespaar ik nu veel tijd door dit ook online te doen.
19:00 uur
De dag zit erop. Ik stap weer in de auto richting Friesland. Tijd om het hoofd leeg te maken na een lange dag. Hoe lang de dagen soms ook zijn, mijn werk is zo gevarieerd en geeft zo veel voldoening dat ik hier nooit over klaag. Vooral het werken in een academische setting geeft mij veel plezier.
Het werken met kinderen is ingrijpend maar tegelijkertijd kun je iets voor ze betekenen. Bijvoorbeeld ook dat het kind zelf de behandeling als prettig ervaart. Ik heb wel eens gehoord: “Ik wil niet terug naar huis, ik vind het hier zo leuk”. Daar krijg je een glimlach van op je gezicht.
Als ik na de autorit weer thuis ben doe ik boodschappen en ga ik lekker koken. Morgen weer een nieuwe dag!
Dit was de dag van John Maduro. Wilt u meer lezen over de werkdagen van onze collega’s? Lees dan ook:
Zie ook
Blog: Onze Medewerkers Vertellen
Nieuwsgierig naar andere verhalen van onze collega's? Lees dan alle medewerker blogs.
Zo kunt u bijvoorbeeld een dag meekijken met een radiotherapeut-oncoloog, of een klinisch fysicus. Een uniek kijkje achter de schermen van het UMCG Protonentherapiecentrum!