Een dag met... Radiotherapeut - oncoloog en medisch coördinator protonen Anne van den Hoek

In onze serie ‘Een dag met…’ kijken we een werkdag mee met één van onze specialisten van het UMCG Protonentherapiecentrum. In deze eerste editie kijken we mee met Radiotherapeut – oncoloog en medisch coördinator protonen Anne van den Hoek. Hoe ziet haar dag eruit? Wat voor afspraken heeft ze en wat voor beslissingen moet zij met haar collega’s nemen?

6.05 uur

Woensdagochtend, de radio gaat aan. Na een paar minuten sta ik op en ga douchen. Intussen maakt mijn man de ontbijttafel klaar. Mijn 2 kinderen staan niet zo vroeg op, dus meestal ontbijt ik alleen, soms met crackers, soms met fruit met kwark. Ik lees de krant digitaal en kijk nog even snel op mijn telefoon of er nog ander nieuws is. Tegen 7 uur komen mijn kinderen uit bed en kletsen we nog wat.

7.15 uur

Op de fiets naar het UMCG. Vanuit de natuur de stad in. Altijd fijn om mijn eigen gedachten te hebben en te zien hoe de stad langzaam ontwaakt. In de buurt van het UMCG wordt het al druk en in het fietsenhok kom ik meestal dezelfde, bekende en iets minder bekende, collega’s tegen.

7.45 uur

Ik ben vroeg op de afdeling radiotherapie. Mijn kamergenoot radiotherapeut-oncoloog Anne Crijns is meestal al aanwezig en in voor een praatje. Langzaam druppelen de andere collega’s ook binnen. Soms is er tijd voor een gezelligheidspraatje, soms gaat het direct al over serieuze patiëntenzaken. Ik gebruik deze tijd om de mail door te nemen of patiënten voor te bereiden die ik die dag zal zien.

9.00 uur

Elke dag heb ik, als medisch coördinator protonen, overleg met het protonencoördinatie team (PCT). Dit is een overleg van ongeveer 15 minuten. In dit overleg bespreken we of er nog nieuwe aanmeldingen zijn voor protonentherapie, vanuit het UMCG of elders in Nederland. Ook bespreken we of er nog bijzonderheden zijn met de patiënten die nu bestraald worden of waarvan het bestralingsplan gemaakt wordt.

9.30 uur

Een nieuwe patiënt op mijn poli. Deze patiënt heeft van de KNO-arts te horen gekregen dat hij kanker heeft in de keelholte en de behandeling bestaat uit radiotherapie in combinatie met chemotherapie. Ik heb gelukkig 45 minuten voor dit gesprek, want ik heb veel te bespreken. Eerst een aantal vragen over wat de klachten nu zijn. Ik moet goed uitvragen over pijn in de keel, eventuele problemen met eten en andere dingen waar hij last van heeft. Tijdens de bestraling gaat dit namelijk veranderen en daarom moet ik nu goed vastleggen hoe het op dit moment is. Na dit vraaggesprek kijk ik in de mond en de keel. Hiervoor is ook een onderzoek met een klein slangetje met camera via de neus nodig. Hierdoor kan ik goed de neus- en keelholte bekijken en kan ik zien hoe groot het kankergezwel is. Vaak geen prettig onderzoek, maar gelukkig ook niet pijnlijk. Hierna is het tijd voor de uitleg over de bestraling. Deze patiënt moet 35x bestraald worden, 5x in de week. Het is een intensieve behandeling met vaak veel bijwerkingen bij het eten, pijn in de mond en een droge mond. Ook vertel ik welke voorbereidingen de patiënt moet hebben voor het maken van het bestralingsplan. Ik weet nog niet of de patiënt met fotonen of protonen behandeld zal worden. Dat weet ik pas als het bestralingsplan klaar is en ik zie hoeveel bestraling er bij beide plannen op de verschillende omliggende organen komt. De patiënt en zijn partner moeten al deze informatie goed laten bezinken.

10.20 uur

Als ik klaar ben met het gesprek geef ik een korte overdracht aan één van de collega’s van de patiëntenservice. Ook overleg ik nog even kort met de medisch oncoloog. Er zijn nog wat onduidelijkheden over de startdatum van de behandeling, maar gelukkig zijn we er snel over uit dat de patiënt over 2 weken kan starten met de bestraling en de chemotherapie.

10.30 uur

Ik ben gebeld door een andere collega van de patiëntenservice over één van mijn patiënten. Deze mevrouw is halverwege haar 35 bestralingen i.v.m. stembandkanker en heeft veel klachten. Ik heb haar maandag nog gezien op het reguliere spreekuur, waar ik al “mijn” patiënten die bestraald worden wekelijks zie. Toen had ze nog niet veel pijn, maar dat is nu anders en de pijnstilling is niet meer voldoende. Ik zie haar tussendoor even en hoog de pijnstilling op. Opgelucht gaat zij weer naar huis.

11.00 uur

Terug op mijn eigen kamer start ik met de voorbereidingen voor de patiënt die ik gisteren voor het eerst op de poli heb gezien. Deze patiënt heeft kanker van de tong en is hiervoor geopereerd. Na deze operatie moet zij nog wel bestraald worden om de kans zo klein mogelijk te maken dat de kanker terug komt. Zij heeft gisteren een bestralingsmasker gekregen en een CT scan. Op deze CT-scan geef ik aan wat ik precies ga bestralen. Vaak ben ik wel 2-3 uur mee bezig met deze intekening. Als ik hier klaar mee ben, kunnen de laboranten beginnen om het bestralingsplan te maken.

13.30 uur

De intekening is af. Ik heb tussendoor wel even de tijd genomen om te lunchen. Ik heb nu een afspraak in de “fishtank”. Dit is een kleine ruimte met veel ramen en lijkt op een vissenkom. We  bespreken samen met de laborant en een fysicus een bestralingsplan. Vaak is het nodig om tijdens het planningsproces even bij elkaar te komen en te beoordelen of dit bestralingsplan al goed is, of dat er nog geprobeerd kan worden om bijvoorbeeld minder dosis op de speekselklieren te krijgen. Soms zijn er ook ingewikkelde besluiten nodig als het te bestralen gebied bijvoorbeeld dicht bij de oogzenuw komt. Gelukkig zijn mijn directe collega’s, die ook patiënten met hoofdhalskanker behandelen, hier ook vaak bij en kunnen we overleggen wat ons het beste lijkt. Als het bestralingsplan al helemaal klaar is, keur ik het goed. Zo kunnen andere laboranten dit weer doorvoeren naar het bestralingstoestel, zodat deze patiënt kan starten met de bestraling.

13.50 uur

Nog even snel naar het winkeltje in het UMCG om een cadeautje te halen voor een collega die morgen jarig is.

15.00 uur

Het MDO begint. Dit is een multidisciplinair overleg over patiënten met hoofdhalskanker. KNO-artsen, kaakchirurgen en dermatologen bespreken hier alle nieuwe patiënten die zij hebben gezien op de poli met kanker in de keel, neus of mondholte. Ook patiënten met huidkanker in het hoofdhals gebied worden hier besproken. De radioloog en de nucleair geneeskundige laten de scans zien en samen besluiten we wat de beste behandeling is voor de patiënt. Dit doen we natuurlijk aan de hand van nationale en internationale richtlijnen en niet te vergeten de conditie van de patiënt. Ook patiënten die bestraald zijn bespreken wij aan de hand van scans om te beoordelen of de kanker weg is of niet.

17.00 uur

Vaak duurt deze bespreking wel  2 uur. Na deze bespreking bel ik nog 2 patiënten die ik op het MDO heb besproken. Deze 2 patiënten zijn ook 7 weken bestraald en de scans die na de bestraling gemaakt zijn, zijn helemaal goed. Deze uitslagen en telefoongesprekken maken mij altijd erg blij. Ik heb ook nog een andere patiënt besproken waarbij de kanker niet helemaal weg is na de bestraling. Met hem heb ik morgen een afspraak op de poli om dit te bespreken. Ook deze slechtnieuwsgesprekken horen erbij en ik ben opgelucht dat ik dat niet vanavond nog per telefoon hoef te doen.

17.30 uur

De werkdag zit er op. Op de fiets raak ik de ervaringen van de dag een beetje kwijt en als ik thuis kom, zitten mijn kinderen vol verhalen waar ik mijn aandacht op kan richten.

Zie ook

Blog: Onze Medewerkers Vertellen

Nieuwsgierig naar meer verhalen van onze collega's? Lees dan alle medewerker blogs.

Zo kunt u een dag meekijken met een radiotherapeut-oncoloog, of met een klinisch fysicus. Een uniek kijkje achter de schermen van het UMCG Protonentherapiecentrum!