Een dag met… Oncologiediëtist Sietske Huitema

In onze serie ‘Een dag met…’ kijken we een werkdag mee met één van de specialisten van het UMCG Protonentherapiecentrum. Deze keer is dat Sietske Huitema, diëtist in het UMCG Protonentherapiecentrum. Sietske begeleidt patiënten in de periode van de bestralingen met hun voeding.

6.15 uur

bakje yoghurt

De wekker gaat, als ik aangekleed beneden begroet mijn labrador Ocho mij enthousiast. Ik maak ontbijt, elke dag eet ik yoghurt met vers fruit en zelfgemaakte muesli van havermout, boekweit, noten, pitten en zaden. Ik vul mijn trommeltjes voor de lunch, voer de hond en de kat en drink een paar espresso’s. De hond staat dan al bij de deur en we gaan lekker wandelen.

8 uur

Daarna stap ik op mijn fiets voor een tochtje van 12 km naar het protonentherapiecentrum.

9 uur

Elke maandag ben ik de hele dag op het protonencentrum om patiënten te begeleiden die bestraald worden voor hoofd-hals kanker. Het is belangrijk dat zij hun conditie, spierkracht en weerstand zo goed mogelijk op peil houden tijdens de behandeling en de herstelfase. Bewegen en voldoende eten met eiwitten eten is niet altijd even makkelijk, bijvoorbeeld door vermoeidheid of als iemand slikklachten, smaakverlies, droge mond of taai slijm heeft.

Als eten lastig gaat, kunnen we de voeding aanpassen door dit bijvoorbeeld te pureren of vloeibaar te maken. Soms heeft iemand nog extra energierijke drinkvoeding nodig. Als iemand dan nog steeds niet voldoende eten binnenkrijgt, is het mogelijk om iemand voeding te geven via een sonde. Patiënten die tegelijk ook met chemotherapie worden behandeld krijgen preventief een PEG. Dit is een voedingssonde direct door de buikwand naar de maag. Voor mij is het erg leuk om hier alles over uit te leggen en patiënten te helpen.

13 uur

Ondanks dat ik anderen altijd adviseer om de tijd te nemen voor de maaltijden, schiet mijn eigen lunchpauze er vaak bij in. Ik eet dan mijn broodjes tussen de bedrijven door. Als het lukt eet ik met mijn collega’s in het personeelsrestaurant, dit is gelijk een wandeling in de buitenlucht, heerlijk!

13.30 uur

Ik spreek de patiënten aansluitend op hun bestraling, dit gaat de hele middag zo door. De meeste patiënten komen samen met hun partner of familielid. Zij willen graag praktische informatie over recepten en waar ze de voeding kunnen halen.

Kantoor ProtonentherapieIk heb veel respect voor mijn patiënten, bijvoorbeeld hoe ze onder moeilijke omstandigheden toch hun gewicht op peil (proberen te) houden, dit lukt hen vaak op eigen kracht! Ik vind mijn werk zinvol en geniet van de mooie gesprekken met mensen met verschillende achtergronden en als het even kan lachen we gelukkig.

Patiënten komen soms van ver voor behandeling in het UMCG Protonentherapiecentrum. Patiënten zitten soms uren per dag in de taxi of ze verblijven in de appartementen van het UMCG, in een hotel of in een vakantiepark. Soms is het hierdoor moeilijker om hun gebruikelijke maaltijden en tussendoortjes te eten. Hiervoor moet ik vaak meer praktische zaken regelen en uitleggen, zoals tips over kant en klare producten. Dit vind ik ook leuk om te doen!

Op dinsdag en vrijdag doe ik hetzelfde werk, maar dan in het hoofdgebouw voor patiënten die met fotonen bestraald worden. En elke donderdag werk ik als leerkracht in groep 1 op een basisschool voor nieuwkomers; kleuters die met hun families zijn gevlucht uit landen als Syrië, Oekraïne en Soedan. In plaats van dat ik in een witte jas achter een bureau zit, ga ik met de kleuters, zingen, springen, buiten spelen, gymmen, poppenkast spelen en heerlijk in de weer met verf, wasco en ecoline. Spelenderwijs leren ze zo de Nederlandse taal. Hierin kan ik al mijn creativiteit kwijt, een mooie combinatie met mijn werk als diëtist.

16.30 uur

Medische voeding zoals drink- en sondevoeding wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Hiervoor moet ik wel een machtigingsformulier invullen. Voor 17 uur moeten alle bestellingen, machtigingen en wijzigingen binnen zijn bij de facilitaire bedrijven als Medireva en Sorgente. Dit moet voor 17 uur zodat binnen 1 of 2 dagende medische voeding als postpakketje bij de mensen thuis afgeleverd kan worden.

17.30 uur

wandelen met de hond

Aan het einde van mijn werkdag fiets ik door weer en wind naar huis en wandel ik weer met de hond. Daarna maak ik eten (vooral lekker maar ook gezond) en dan is er nog tijd voor ontspanning!

Een dag met oncologiediëtist Sietske Huitema