Mondhygiënist afdeling Radiotherapie Wendy van der Goot-Roggen

Hoe ziet een werkdag eruit voor een mondhygiënist die werkt met hoofd-hals oncologiepatiënten? Van vroeg beginnen tot nauwkeurige zorg en teamwork: iedere dag draait om het ondersteunen van patiënten tijdens intensieve behandelingen.

 

 

06:00 uur – ochtendritueel en fietsrit naar het UMCG

Mijn dag begint vroeg! Om 6:00 uur gaat mijn wekker, en na een snel ontbijt ben ik klaar om te vertrekken. Soms kijk ik het ontbijtjournaal rustig alleen, en andere keren zijn mijn kinderen ook al wakker en komen ze er gezellig bij zitten. Rond 7 uur stap ik op de fiets naar het UMCG. De frisse ochtendlucht helpt me om goed wakker te worden en geeft me energie voor de werkdag.

 

07:30 uur – behandelkamer klaarmaken en teamoverleg

Eenmaal aangekomen op het werk kleed ik me om en help ik samen met mijn collega’s de behandelkamer klaar te maken voor een drukke dag. Alles moet goed op orde zijn voor de eerste patiënten. Om 7:45 uur start ons teamoverleg bij het centrum voor bijzondere tandheelkunde (CBT). Samen met tandartsen en andere mondhygiënisten nemen we de behandelplannen door voor hoofd-hals oncologiepatiënten die bestraald worden. We bespreken de status van nieuwe en bestaande patiënten en bepalen op basis van röntgenfoto’s en de parodontiumstatus (gezondheid van het tandvlees) welke tanden of kiezen eventueel verwijderd moeten worden om complicaties tijdens en na de bestraling te voorkomen.

Deze besprekingen zijn essentieel om een veilige en effectieve behandeling te garanderen, vooral omdat hoofd-hals oncologiepatiënten door de bestraling verhoogd risico hebben op mondproblemen zoals infecties, een droge mond en gaatjes. Naast nieuwe patiënten behandelen we ook casussen van patiënten die al in behandeling zijn en bespreken we eventuele bijzonderheden in hun behandelplan.

 

09:00 – 11:00 uur – patiëntenzorg op de poli

Vanaf 9 uur start de patiëntenzorg op de polikliniek. Hier behandel ik een breed scala aan patiënten met specifieke zorgbehoeften, waaronder hoofd-hals oncologiepatiënten, maar ook andere patiënten met medische indicaties. Soms zijn afspraken gecombineerd met de tandarts of kaakchirurg, waardoor we op een dag meerdere afspraken kunnen combineren. Een apparaat dat ik vaak gebruik, is de Airflow, waarmee we met poeder en water onder hoge druk het gebit kunnen reinigen en tandsteen kunnen verwijderen. Deze techniek is effectief bij het verwijderen van aanslag en bacteriën.

 

 

Gedurende de ochtend behandel ik ook patiënten die binnenkort met bestraling beginnen. Voor hen maak ik een afdruk van het gebit, waar fluoride-kappen van worden gemaakt. Deze kappen zijn bedoeld om de mondgezondheid tijdens en na de bestraling te ondersteunen. We adviseren patiënten om deze fluoridebehandelingen levenslang voort te zetten om het gebit gezond te houden. Daarnaast behandel ik patiënten die al eerder bestraald zijn en bied ik nazorg aan. Deze patiënten blijven vaak tot vijf jaar bij ons onder zorg, zodat we eventuele complicaties vroegtijdig kunnen signaleren en behandelen.

 

 

Wist je dat? De Airflow-behandeling is ideaal voor patiënten die een bestralingsbehandeling ondergaan, omdat de aanslag, plaque en bacteriën effectief verwijdert. Dit draagt bij aan een gezonde mond, wat essentieel is voor het beperken van complicaties tijdens de behandeling. 

 

 

11:00 – 12:00 uur – bezoeken aan verpleegafdelingen

Na de behandelingen op de polikliniek breng ik tijd door op verschillende verpleegafdelingen. Op K1 bezoek ik patiënten die onlangs een operatie hebben ondergaan en de wond in hun mond nog niet zelf mogen belasten. In deze gevallen kom ik aan bed om de mond met een zoutoplossing te sprayen. Vervolgens bezoek ik de hematologie-afdeling, waar ik patiënten controleer die een stamceltransplantatie hebben ondergaan. Tijdens deze controles beoordeel ik de mondgezondheid en slijmvliesconditie op eventuele infecties, die van cruciaal belang zijn voor het herstel. Andere afdelingen kunnen ons benaderen wanneer er specifieke mondproblemen zijn bij hun patiënten, waarvoor wij consultaties bieden.

 

 

Wist je dat? Mondzorg speelt een belangrijke rol in het herstel van kankerpatiënten. Een gezonde mond helpt infecties te voorkomen en kan het immuunsysteem ondersteunen tijdens intensieve behandelingen zoals bestraling en chemotherapie.

 

12:00 uur – lunchpauze en teamoverleg

Op donderdag hebben we een gezamenlijke lunchpauze met alle mondhygiënisten. Dit is de enige dag dat iedereen aanwezig is, en we gebruiken deze pauze om casussen en afdelingsplannen te bespreken. We delen patiënt-gerelateerde informatie en bespreken eventuele knelpunten of verbeteringen. Dit overleg is waardevol omdat het ons helpt om op één lijn te blijven bij de zorg voor patiënten met complexe behoeften.

 

 

13:00 – 16:30 uur – inloopspreekuur en patiëntenzorg op radiotherapie

’s Middags houd ik een inloopspreekuur bij de radiotherapieafdeling. Hoofd-hals oncologiepatiënten die bestralingsbehandelingen ondergaan, kunnen bij ons terecht voor extra mondverzorging. Bestraling kan leiden tot ongemakken zoals een droge mond, blaren (mucositis) of schimmelinfecties, en goede mondzorg is belangrijk om deze effecten te beperken. Sommige patiënten hebben specifieke vragen over hun mondgezondheid tijdens de behandeling, terwijl anderen gewoon even langs willen komen voor een luisterend oor. Dit persoonlijke contact met de patiënten maakt mijn werk erg waardevol en is een fijne manier om hen te ondersteunen in deze intensieve periode.

 

 

16:30 uur – afronden en terug naar huis

Na de laatste patiënt zorg ik ervoor dat de behandelkamer schoon en voorbereid is voor de volgende dag, werk ik de administratie bij, en stap ik weer op de fiets naar huis.

 

17:30 uur – samen eten en sporten

Rond 17:30 ben ik thuis. Gezellig samen eten en twee keer per week ga ik naar de sportschool voor een groepsles. Na een intensieve werkdag is het heerlijk om op muziek actief te sporten en mijn hoofd even helemaal leeg te maken.