Een dag met... Klinisch fysicus Charlotte Brouwer
In onze serie ‘Een dag met…’ kijken we een werkdag mee met één van onze specialisten van het UMCG Protonentherapiecentrum. In deze editie kijken we mee met Klinisch fysicus Charlotte Brouwer. Hoe ziet haar dag eruit? Wat voor afspraken heeft ze en wat voor beslissingen moet zij met haar collega’s nemen?
6.00 uur
Vandaag vroeg opstaan voor de vroege dienst in het protonencentrum. Ik ontbijt snel met wat yoghurt en vertrek om 6.30 zachtjes. Zodat de rest van het gezin nog even doorslaapt.
Gelukkig is het zomer en de zon schijnt al volop als ik naar het UMCG Protonentherapiecentrum fiets. Ik woon op 15 minuten fietsen van het UMCG. Soms neem ik de route door het Noorderplantsoen, soms door de stad. Ik woon alweer bijna 14 jaar in Groningen en het is en blijft mijn lievelingsstad. Een bruisende gemoedelijke stad die alles biedt wat je nodig hebt. Het UMCG is een groot en belangrijk onderdeel hiervan. Hier heb ik mijn opleiding tot klinisch fysicus gevolgd. Vervolgens heb ik mij kunnen doorontwikkelen in wetenschappelijk onderzoek en protonentherapie. Het werk is veelzijdig en we hebben een leuk team. We werken ook veel samen met nationale en internationale partners.
7.00 uur
Samen met mijn collega, ook klinisch fysicus, doen we een aantal dagelijkse controles in de behandelruimtes. Daarmee stellen we elke dag vast dat de juiste dosis op de juiste plaats terecht komt en alle systemen naar behoren werken. Naar aanleiding van de testresultaten van vandaag overleggen we met de medewerkers van IBA (leverancier van de protonen). Zij helpen de bestralingsruimtes klaar te maken voordat de eerste patiënt komt (8.00 uur). Om 7.45 uur zijn we klaar en de laboranten komen binnen om alles klaar te maken voor het ontvangen van de eerste patiënt. Daarnaast bespreken we kort de bijzonderheden van de dag. Vandaag wordt van een van de patiënten een extra herhaal CT gemaakt. Dit is op aanvraag van mijn collega. Om de kwaliteit van de bestraling te controleren.
8.15 uur
We hebben onze wekelijkse afdelingsbijeenkomst (online). Wel een voordeel dat het online is nu kan ik ook meedoen vanuit het protonencentrum. Eén van mijn collega’s presenteert een recent artikel over protonentherapie.
Werkzaamheden gedurende de dag:
– Controle van herhaal CT’s
– Meekijken bij de eerste bestralingsfractie. Controleren of alles volgens plan verloopt (samen met de behandelend arts).
– Laboranten bellen mij af en toe om mee te kijken bij een instelling van een patiënt. Bijvoorbeeld als ze zien dat de patiënt is afgevallen/aangekomen. Of als er iets is veranderd in de ligging. Ik beoordeel dan of het veilig is om door te gaan met de bestraling. Hiervoor is soms overleg met de behandelend arts nodig.
Tussendoor werk ik aan lopende projecten. Bijvoorbeeld het verbeteren van een artikel over protonentherapie voor baarmoederhalskanker. We hebben op dit moment nog geen behandelprotocol in Nederland voor deze protonenbehandeling. Maar we hebben de techniek al wel uitgewerkt en delen de resultaten binnenkort in het Europese tijdschrift voor radiotherapie.
12.15 uur
Lunch met een collega klinisch fysicus. We zijn in deze periode met een kleine groep fysici aanwezig (2 tot 3). Normaal gesproken lunchen we met een grotere groep fysici, artsen en onderzoekers. In totaal zijn er 21 klinisch fysici in het UMCG. Daarvan zijn er 9 werkzaam in het protonentherapiecentrum.
13.00 uur
Na de lunch ben ik samen met de laboranten bij een bestralingsfractie van een ‘craniospinale as’. Dit is één van de complexere behandeltechnieken. Waarbij we soms extra ‘foto’s’ (röntgenbeelden) moeten maken, om te controleren of de patiënt in de juiste houding ligt ten opzichte van het bestralingsapparaat. We ronden deze bestralingsfractie vandaag gelukkig succesvol af.
14.00 uur
Mijn collega klinisch fysicus die vandaag bij de bestralingsplanning werkt belt me. Om te overleggen over de instelling van een nieuwe bekken patiënt. We houden vooral rekening met de nauwkeurigheid en precisie van de instelling. En kiezen samen met de laboranten de meest geschikte hulpmiddelen. Vooral bij kinderen komt dit neer op individueel maatwerk.
14.45 uur
Later in de middag ben ik nog bezig met het voorbereiden van een afspraak met één van onze software leveranciers. Dit doe ik in overleg met collega’s van onze ICT groep. We proberen zoveel mogelijk processen te automatiseren waardoor ze efficiënter en veiliger worden.
15.30 uur
Mijn collega klinisch fysicus neemt mijn dienst in het protonentherapiecentrum over. Ik werk nog even wat e-mails af in mijn eigen kantoor en ik heb nog een afspraak over een onderzoeksproject. Daarna fiets ik naar huis. Mijn partner en kinderen zijn inmiddels ook weer thuis van school. Vervolgens gaan we samen op de fiets naar een verjaardag. Soms maak ik ook nog even een wandeling met mijn jongste zoontje of ga ik hardlopen in het Westpark vlakbij ons huis. Daarnaast zijn we ook veel bij de voetbalclub van de kinderen te vinden of op de tribune bij wedstrijden van FC Groningen.
Morgen weer een nieuwe dag.
Zie ook
Blog: Onze Medewerkers Vertellen
Nieuwsgierig naar meer verhalen van onze collega's? Lees dan alle medewerker blogs.
Zo kunt u een dag meekijken met een radiotherapeut-oncoloog, of met een klinisch fysicus. Een uniek kijkje achter de schermen van het UMCG Protonentherapiecentrum!