Diagnose Slokdarmkanker

Protonentherapie is een nieuwe en innovatieve bestralingsvorm die kan worden ingezet als behandeling wanneer u de diagnose slokdarmkanker of oesofaguscarcinoom heeft gekregen. Wist u dat patiënten die bestraald moeten worden voor slokdarmkanker in aanmerking kunnen komen voor protonentherapie?

Protonentherapie behandeling bij slokdarmkanker

Heeft u de diagnose slokdarmkanker, slokdarmtumor of oesofaguscarcinoom gekregen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor protonentherapie. De meest gebruikte behandeling bij slokdarmkanker is bestraling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied, maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels.

Bestraling bij patiënten met slokdarmkanker kan leiden tot problemen met het hart of de longen. Het risico hierop neemt toe naarmate de stralingsdosis in deze organen toeneemt. Bij een aantal patiënten is de stralingsdosis in deze organen met fotonen al zo laag, dat er geen extra voordeel is te verwachten van protonen. Maar er zijn ook patiënten, waarbij de stralingsdosis in het hart of de longen met fotonen hoog is, waardoor er een verhoogd risico is op schade aan deze organen. Als dat bij u het geval is, dan kan uw behandelend radiotherapeut-oncoloog een zogenaamde planningsvergelijking aanvragen om te onderzoeken of bestraling met protonen dit risico kan verminderen.

Voordelen protonentherapie bij slokdarmkanker

 

✔️     De dosis wordt nauwkeuriger afgegeven
✔️     Minder straling in gezonde weefsels
✔️     Kans op bijwerkingen door bestraling neemt af

Meer weten over protonentherapie bij slokdarmkanker?

Download nu gratis onze informatiebrochure!

Zie ook

Wat is protonentherapie?

In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Protonentherapie is een bestralingsvorm waarbij tumoren in het lichaam worden bestreden middels een hoge dosis, nauwkeurige straling met protonen.