Borstkanker bij de Man

Hoewel borstkanker voornamelijk bij vrouwen voorkomt, kunnen ook mannen borstkanker krijgen. Het is vrij zeldzaam, maar jaarlijks krijgen ongeveer 130 mannen de ziekte. Meestal zijn deze mannen ouder dan 60 jaar. Lees meer over borstkanker bij de man.

Ontdekken van Borstkanker bij de Man

Mannen hebben niet veel borstklierweefsel. Daardoor is de tumor over het algemeen gemakkelijk te voelen. Bij mannen ontwikkeld borstkanker zich vrij snel. Hierdoor is de tumor op het moment van ontdekken mogelijk al in een vergevorderd stadium. Bovendien denken veel mannen bij klachten niet direct aan borstkanker. Het is belangrijk dat men bij klachten tijdig naar de huisarts gaat.

Symptomen en Oorzaken Borstkanker bij Mannen

In de meeste gevallen komt borstkanker bij de man tot uiting in een pijnloze zwelling. Deze bevindt zich achter of vlak bij de tepelhof. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met een ingetrokken tepel of bloedverlies uit de tepel.

Leeftijd en erfelijkheid spelen een rol als risicofactor bij borstkanker bij de man. Daarnaast lijkt het erop dat bij borstkanker bij de man een verstoring in het evenwicht tussen mannelijke hormonen en vrouwelijke hormonen een rol speelt. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld teelbalafwijkingen of levercirrose. Bovendien kan bestraling van de borstwand (bijvoorbeeld bij een Hodgkin lymfoom) een verhoogd risico op borstkanker bij mannen geven.

Lees meer op de website van de borstkanker vereniging.

Protonentherapie bij Borstkanker

Er zijn diverse behandelingen mogelijk bij borstkanker. Voorbeelden zijn een operatie, chemotherapie of bestraling (radiotherapie). Sinds 2018 wordt in Nederland een nieuwe bestralingstechniek in gezet: protonentherapie. Deze techniek is erg nauwkeurig. Daardoor wordt de kans op lange termijn bijwerkingen verkleind.

Patiënten met borstkanker kunnen in aanmerking komen voor protonentherapie. Dan moet uit de planningsvergelijking blijken dat er aanzienlijk voordeel wordt behaald met protonenbestraling. Meer informatie over protonentherapie bij borstkanker vindt u op deze pagina of download de brochure onderaan deze pagina.

U kunt altijd het gesprek aangaan met uw behandelend arts over protonenbestraling. Lees op de website kanker.nl enkele tips.
Vragen over protonentherapie bij borstkanker? Kijk dan op onze contactpagina.

Download de brochure 'Protonentherapie bij borstkanker'

Zie ook

Protonentherapie bij Borstkanker

Moet u, of iemand in uw omgeving, bestraald worden voor borstkanker? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een bestralingsbehandeling met protonen. Ongeveer 5% van alle patiënten die bestraald moeten worden voor borstkanker komt in aanmerking.