Bijwerkingen van bestraling

Het doel van bestraling is om kankercellen te beschadigen zodat deze afsterven. Maar er komt ook straling in de gezonde cellen in omliggend weefsel. Daardoor ontstaan mogelijk bijwerkingen. Op deze pagina leest u meer over hoe bestraling werkt. Hieronder leest u meer over de bijwerkingen van bestraling.

Gezonde cellen

De gezonde cellen in het weefsel rond de tumor krijgen ook straling tijdens de behandeling. Hoeveel dosis straling deze gezonde cellen krijgen verschilt per behandeling. Daarover leest u hieronder meer. Doordat de gezonde cellen ook stralingsdosis ontvangen ontstaan bijwerkingen. Maar gelukkig herstellen deze gezonde cellen zich sneller dan kankercellen. Meestal binnen een aantal dagen tot een aantal weken. De meeste van deze bijwerkingen verdwijnen dan ook weer.

Mogelijke bijwerkingen van bestraling

Iedere patiënt reageert anders op de bestraling. Daardoor is het moeilijk te voorspellen hoe iemand reageert op de behandeling. Bovendien verschillen de bijwerkingen van radiotherapie niet alleen per patiënt, maar ook per bestralingsgebied. Zo kan iemand die rond de keel bestraald wordt bijvoorbeeld klachten als een droge mond krijgen. Maar iemand die voor een schedelbasistumor bestraald wordt heeft juist kans op bijvoorbeeld haaruitval.

Mogelijke bijwerkingen van bestraling in het algemeen zijn:

  • Misselijkheid
  • Moeheid
  • Pijn
  • Huidproblemen (jeuk, droogheid, opengaande huid en roodheid)
  • Heesheid en een droge mond (bij bestraling van de mond of keel)
  • Slikklachten (bij bestraling van de slokdarm)
  • Haaruitval (bij bestraling van het hoofd)
  • Plasklachten (bij bestraling van de buik)
  • Diarree (bij bestraling van de buik)

Minder bijwerkingen door bestraling met protonen

Sinds 2018 bieden wij in Nederland bestraling met protonen aan: protonentherapie. Het UMCG Protonentherapiecentrum in Groningen behandelt patiënten die aantoonbaar voordeel halen uit deze behandelmethode. Dit tonen wij aan in een zogenoemde planningsvergelijking.

Protonentherapie is een nauwkeurige bestralingstechniek. Daardoor ontvangen gezonde cellen rondom de tumor minder straling. Dat betekent ook dat de kans op bijwerkingen van bestraling lager is. Ook al is de kans op bijwerkingen lager, het soort bijwerkingen is over het algemeen hetzelfde als bij reguliere bestralingstechnieken. Lees hier wat de bijwerkingen per behandeling van het type kanker kunnen zijn.

Dat de kans op bijwerkingen aanzienlijk lager is werd onlangs aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek. Lees hier meer over dit onderzoek.

 

Weten of u in aanmerking komt voor protonentherapie? Bekijk dan deze pagina of download de infographic en vraag ernaar bij uw behandelend arts.

Download de infographic 'Voor wie is Protonentherapie'

Zie ook

Wat is Protonentherapie?

Protonentherapie is een bestralingstechniek die het UMCG sinds 2018 aanbiedt. Momenteel heeft meer dan de helft van alle kankerpatiënten bestraling (radiotherapie) nodig. Het doel van deze bestraling is het doden van kankercellen. Daarbij moeten de gezonde cellen dan ook zo veel mogelijk gespaard worden.