Bijwerkingen van bestraling

Bij de bestraling van een tumor worden cellen beschadigd. Het doel is om kankercellen te beschadigen zodat deze afsterven. Maar er worden ook gezonde cellen in omliggend weefsel bestraald. Daardoor kunnen bijwerkingen ontstaan. Op deze pagina leest u meer over hoe bestraling werkt. Hieronder leest u meer over de bijwerkingen van bestraling.

Gezonde cellen

De gezonde cellen in het weefsel rond de tumor worden ook bestraald tijdens de behandeling. Hoeveel dosis straling de gezonde cellen verschilt per behandeling. Daarover leest u hieronder meer. Doordat de gezonde cellen ook stralingsdosis ontvangen ontstaan bijwerkingen. Maar gelukkig herstellen deze gezonde cellen zich sneller dan kankercellen. Meestal binnen een aantal dagen tot een aantal weken. De meeste bijwerkingen verdwijnen dan ook weer.

Mogelijke bijwerkingen van bestraling

Iedere patiënt reageert anders op de bestraling. Daardoor is het moeilijk te voorspellen hoe iemand reageert op de behandeling. Bovendien verschillen de bijwerkingen van radiotherapie niet alleen per patiënt, maar ook per gebied wat bestraald wordt. Zo kan iemand die rond de keel bestraald wordt klachten als een droge mond krijgen. Maar iemand die voor een schedelbasistumor bestraald wordt heeft juist kans op haaruitval.

Mogelijke bijwerkingen van bestraling in het algemeen zijn:

  • Misselijkheid
  • Moeheid
  • Pijn
  • Huidproblemen (jeuk, droogheid, opengaande huid en roodheid)
  • Heesheid en een droge mond (bij bestraling van de mond of keel)
  • Slikklachten (bij bestraling van de slokdarm)
  • Haaruitval (bij bestraling van het hoofd)
  • Plasklachten (bij bestraling van de buik)
  • Diarree (bij bestraling van de buik)

Minder bijwerkingen door protonenbestraling

Sinds 2018 wordt er in Nederland bestraling met protonen aangeboden: protonentherapie. Het UMCG Protonentherapiecentrum in Groningen behandelt patiënten die aantoonbaar voordeel halen uit deze behandelmethode. Dit wordt aangetoond in een planningsvergelijking.

Protonentherapie is een nauwkeurige bestralingstechniek. Daardoor worden er minder gezonde cellen bestraald rondom de tumor. Dat betekent ook dat de kans op bijwerkingen lager is. Ook al is de kans op bijwerkingen lager, het soort bijwerkingen is over het algemeen hetzelfde als bij reguliere bestralingstechnieken. Lees hier wat de bijwerkingen per behandeling van het type kanker kunnen zijn.

Dat de kans op bijwerkingen aanzienlijk lager is werd onlangs aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek. Lees hier meer over dit onderzoek.

 

Weten of u in aanmerking komt voor protonentherapie? Bekijk deze pagina en vraag ernaar bij uw behandelend arts.