Bijwerkingen Radiotherapie

Het doel van radiotherapie is het beschadigen van kankercellen, met als gevolg dat deze afsterven. Hierbij komt er echter ook straling in omliggend weefsel terecht, de zogenoemde gezonde cellen. Als gevolg hiervan ontstaan er mogelijk bijwerkingen. Op deze pagina leest u meer over hoe radiotherapie werkt. Hieronder leest u meer over de bijwerkingen van radiotherapie.

Gezonde cellen

Gezonde cellen in het weefsel rondom de tumor ontvangen tijdens de behandeling met radiotherapie ook straling. De dosis straling die deze gezonde cellen krijgen verschilt per persoon. Daarover leest u dadelijk meer. Omdat de gezonde cellen ook stralingsdosis krijgen ontstaan er bijwerkingen. Gelukkig herstellen de gezonde cellen zich sneller dan de kankercellen. Meestal vindt dit herstel binnen een aantal dagen tot een aantal weken plaats. De meeste van bijwerkingen verdwijnen dan ook weer, ze zijn dus tijdelijk.

Mogelijke bijwerkingen van radiotherapie

Iedere patiënt reageert anders op radiotherapie. Dit maakt het moeilijk te voorspellen hoe iemand reageert op een behandeling. Bovendien verschillen de bijwerkingen van bestraling niet alleen per persoon, maar ook per gebied wat bestraald wordt. Iemand die rond de keel bestraald wordt heeft mogelijk last van klachten als een droge mond. Terwijl iemand die bestraald wordt voor een schedelbasistumor juist kans heeft op bijvoorbeeld haaruitval.

Eventuele (algemene) bijwerkingen van radiotherapie zijn:

  • Pijn
  • Moeheid
  • Misselijkheid
  • Heesheid en een droge mond (bij bestraling van de mond of keel)
  • Huidproblemen (jeuk, droogheid, opengaande huid en roodheid)
  • Haaruitval (bij bestraling van het hoofd)
  • Diarree (bij bestraling van de buik
  • Slikklachten (bij bestraling van de slokdarm)
  • Plasklachten (bij bestraling van de buik)

Minder kans op bijwerkingen door protonenbestraling

In Nederland wordt er sinds 2018 ook bestraling met protonen aangeboden: protonentherapie. Wij, als UMCG Protonentherapiecentrum in Groningen, behandelen patiënten die zichtbaar voordeel halen uit deze behandeling. Dit wordt aangetoond in een zogeheten planningsvergelijking.

Protonentherapie is een precieze bestralingsbehandeling. Dat wil zeggen dat de gezonde cellen rondom de tumor minder straling ontvangen, omdat de straling zo veel mogelijk in de tumor komt. Dat heeft als gevolg dat de kans op bijwerkingen van de radiotherapie lager is. De kans op bijwerkingen is lager, maar het soort bijwerkingen is over het algemeen hetzelfde als bij reguliere bestralingstechnieken. Een reguliere techniek is fotonenbestraling. Lees hier wat mogelijk verschillende bijwerkingen per behandeling van kanker zijn.

Dat de kans op bijwerkingen daadwerkelijk lager is bij protonentherapie werd onlangs aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek. Lees hier meer over dat onderzoek.

 

Weten of u in aanmerking komt voor bestraling met protonen? Bekijk dan deze pagina of download onderstaande infographic en vraag bij uw behandelend arts naar protonentherapie.

Download de infographic 'Voor wie is Protonentherapie'

Zie ook

Wat is Protonentherapie?

Momenteel krijgt meer dan de helft van alle kankerpatiënten radiotherapie (bestraling). Het doel van die bestraling is het doden van kankercellen. Daarbij moeten de gezonde cellen dan ook zo veel mogelijk gespaard worden. Daarbij biedt protonentherapie meer mogelijkheden, door de nauwkeurigheid van de bestraling.