Het bestralingsmasker

Wanneer u bestraald wordt in het hoofd-hals gebied wordt er ter voorbereiding op de bestralingsbehandeling een bestralingsmasker gemaakt. Maar waarom eigenlijk? En hoe werkt dat? Lees hier meer over het bestralingsmasker.

Waarom een bestralingsmasker?

De behandeling met bestraling is erg nauwkeurig, het is belangrijk dat de straling op de juiste plek terecht komt. Het bestralingsmasker zorgt ervoor dat uw hoofd tijdens de bestralingsbehandelingen altijd in dezelfde positie ligt. De radiotherapeutisch laborant tekent met een stift lijnen op het bestralingsmasker. Zo zorgen we ervoor dat iedere keer precies hetzelfde gebied bestraald wordt. Door de lijnen op het masker te tekenen hoeft er niet op uw huid getekend te worden. Het bestralingsmasker draagt u tijdens iedere bestralingsbehandeling.

Hoe wordt een bestralingsmasker gemaakt?

Tijdens de voorbereiding op uw bestralingsbehandeling wordt het bestralingsmasker gemaakt. Dit gebeurt in een aparte kamer, de mouldroom. Het masker wordt gemaakt van kunststof. De kunststof wordt eerst verwarmd in warm water. Zo wordt het zacht en elastisch. U wordt in de juiste houding voor de bestraling gelegd. Daarna wordt de kunststof om uw hoofd en hals gelegd. Zo wordt het masker precies naar de vorm van uw hoofd gevormd. In ongeveer vijf minuten wordt het hard. U moet tijdens deze vijf minuten heel stil blijven liggen, maar kunt rustig blijven ademhalen. Uw neus blijft namelijk vrij. Vervolgens wordt het masker verwijderd. In totaal duurt het voorbereiden en maken van het masker ongeveer een half uur tot drie kwartier.

bestralingsmasker

Masker versieren

Kinderen hebben veel voordeel van bestraling met protonen. Dit komt doordat zij nog in de groei zijn. In het UMCG Protonentherapiecentrum wordt veel aandacht aan de kinderen besteed. Zo versieren we het bestralingsmasker voor kinderen die dat leuk vinden. Voetballers, superhelden stripfiguren, een krokodil of een konijn… er komt van alles voorbij. De radiotherapeutisch laborant vraagt wat de kinderen leuk vinden en zoekt een mooie afbeelding op internet. Daarna probeert hij of zij het plaatje zo goed mogelijk met stift op het masker te tekenen. De reacties van kinderen en hun ouders zijn vaak heel enthousiast. Op de afbeelding is een speciaal FC Groningen masker te zien.

 

Vragen? Vind hier het antwoord
bestralingsmasker kind fc groningen