Het Bestralingsmasker

Wanneer u bestraald wordt in het hoofd-hals gebied wordt er ter voorbereiding op deze behandeling een bestralingsmasker gemaakt. Maar waarom eigenlijk? En hoe werkt dat? Lees hier meer over het bestralingsmasker.

Waarom een bestralingsmasker?

De behandeling met bestraling is erg nauwkeurig, het is dan ook belangrijk dat de straling op de juiste plek terecht komt. Het bestralingsmasker zorgt er namelijk voor dat uw hoofd tijdens de bestralingsbehandelingen altijd in dezelfde positie ligt. De radiotherapeutisch laborant tekent met een stift lijnen op het bestralingsmasker. Op die manier zorgen we ervoor dat iedere keer precies hetzelfde gebied bestraald wordt. Door de lijnen op het masker te tekenen hoeven wij niet op uw huid te tekenen. Het bestralingsmasker draagt u tijdens iedere bestralingsbehandeling.

Hoe wordt een bestralingsmasker gemaakt?

Tijdens de voorbereiding op uw bestralingsbehandeling wordt het bestralingsmasker gemaakt. Dit gebeurt in een aparte kamer, de mouldroom. Het masker maken wij van kunststof. Deze kunststof verwarmen we eerst in warm water. Zo wordt het zacht en elastisch. Vervolgens leggen wij u in de juiste houding voor de bestraling. Daarna leggen we de kunststof om uw hoofd en hals. Zo vormt het masker precies naar de vorm van uw hoofd. In ongeveer vijf minuten wordt deze kunststof hard. U moet tijdens deze vijf minuten heel stil blijven liggen, maar kunt rustig blijven ademhalen. Uw neus blijft namelijk vrij. Vervolgens verwijderen we het masker weer. In totaal duurt het voorbereiden en maken van het masker ongeveer een half uur tot drie kwartier.

bestralingsmasker

Bestralingsmasker versieren

Kinderen hebben veel voordeel van bestraling met protonen. Dit komt doordat zij nog in de groei zijn. In het UMCG Protonentherapiecentrum besteden we veel aandacht aan kinderen. Zo versieren we het bestralingsmasker voor kinderen die dat leuk vinden. Voetballers, superhelden stripfiguren, een krokodil of een konijn… er komt van alles voorbij. De radiotherapeutisch laborant vraagt wat de kinderen leuk vinden en zoekt een mooie afbeelding op internet. Daarna probeert hij of zij het plaatje zo goed mogelijk met stift op het masker te tekenen. De reacties van kinderen en hun ouders zijn vaak heel enthousiast. Op de afbeelding is bijvoorbeeld een speciaal FC Groningen masker te zien.

 

Vragen? Vind hier het antwoord
bestralingsmasker kind fc groningen

Zie ook

Protonentherapie bij kinderen

Vooral kinderen met kanker kunnen voordeel hebben van protonentherapie, omdat ze in de groei zijn. Hun gezonde lichaamscellen zijn namelijk extra gevoelig voor straling.