Bestraling kinderen

Protonentherapie is een nieuwe en innovatieve bestralingsvorm die wordt ingezet bij de bestraling van kinderen. Kinderen met een tumor komen standaard in aanmerking voor de behandeling met protonentherapie in Groningen. Het UMCG Protonentherapiecentrum is het enige centrum in Nederland waar kinderen met protonentherapie behandeld mogen worden.

Protonen bestraling bij kinderen met een tumor

Moet uw kind binnenkort bestraald worden voor een tumor? Dan komt uw kind in aanmerking voor protonentherapie. De meest gebruikte behandeling bij tumoren is bestraling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied, maar geven ook dosis af aan de omliggende, gezonde weefsels. Het UMCG Protonentherapiecentrum behandelt tumoren bij kinderen standaard met protonentherapie.

Vooral kinderen met kanker kunnen voordeel hebben van protonentherapie. Dit komt doordat ze in de groei zijn. Daarom zijn hun gezonde lichaamscellen extra gevoelig voor straling. Dit vergroot het voordeel van nauwkeurige bestraling. De afname in stralingsdosis in gezond weefsel kan namelijk resulteren in een afname in bijwerkingen.

Voordelen protonentherapie bij kinderen met een tumor

 

✔️     De dosis wordt nauwkeuriger afgegeven
✔️     Minder straling in gezonde weefsels
✔️     Kans op bijwerkingen door bestraling bij kinderen neemt af

Meer weten over protonentherapie bij kinderen?

Download hier de online brochure voor kinderen tot 12 jaar en hun ouders
Download hier de online brochure voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders

 

 

Zie ook

Maak kennis met het behandelteam

In ‘Hoe gaat het met…’ blikken we samen met (ex-)patiënten of hun ouders terug op hun behandeling in het UMCG Protonentherapiecentrum. Dit keer spreken we met Rosanne Dekker, de moeder van Benjamin (8 jaar) uit Bergeijk. Benjamin is in oktober en november 2020 zes weken lang bestraald in het UMCG Protonentherapiecentrum voor een kiemceltumor. Samen met Rosanne blikken we terug op deze intensieve periode voor het Noord-Brabantse gezin. Een periode die Rosanne omschrijft als een rollercoaster aan emoties. “Ineens waren WIJ dat gezin met een doodziek kind” aldus Rosanne.