Bestraling Borstkanker

Protonentherapie is een nieuwe en innovatieve bestralingsvorm die kan worden ingezet als behandeling bij borstkanker. Wist u dat ongeveer 5% van de patiënten die bestraald moet worden voor borstkanker in aanmerking komt voor protonentherapie?

Protonentherapie bestraling bij borstkanker

Moet u binnenkort bestraald worden voor borstkanker? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor protonentherapie. De meest gebruikte behandeling bij borstkanker is bestraling van de borst met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied, maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Bestraling bij borstkanker met fotonen kan gedurende het leven van de patiënt leiden tot een verhoogd risico op een hartinfarct. Borstbestraling met protonen is nauwkeuriger, zo komt er minder straling in de gezonde weefsels. Daardoor is de kans op (langdurige) bijwerkingen lager.

De bijwerkingen tijdens de behandeling zijn over het algemeen hetzelfde als bij bestraling met fotonen. Denk daarbij aan vermoeidheid en reactie van de huid. Het voordeel van protonen gaat dus vooral om de effecten op lange termijn.

Benieuwd of u in aanmerking komt? Download hieronder de brochure.

Voordelen protonentherapie bij borstkanker Informatiebrochure Protonentherapie UMCG Groningen - Behandeling bij Borstkanker

 

✔️     De dosis wordt nauwkeuriger afgegeven
✔️     Minder straling in gezonde weefsels
✔️     Kans op bijwerkingen door bestraling neemt af

Meer weten over protonentherapie bij borstkanker?
Download nu gratis onze informatiebrochure!

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft u na het lezen van de brochure nog vragen over protonentherapie bij borstkanker? Kijk eens bij de Veelgestelde Vragen! En u kunt altijd contact met ons opnemen via deze pagina.

Zie ook

Janny deelt haar verhaal

Borstkankerpatiënten kunnen ook met protonen worden bestraald, waardoor de kans op bijvoorbeeld langdurige hartproblemen lager is dan bij fotonen. Janny kan daarover meepraten. Zij kreeg protonentherapie voor een knobbeltje in haar borst en blikt terug op deze periode. “Het bestralen zelf duurt maar 5 minuten.”