Behandeling hoofd-halskanker

Protonentherapie is een nieuwe en innovatieve bestralingsvorm die kan worden ingezet als behandeling bij hoofd-halskanker. Wist u dat ongeveer 35% van de patiënten die hier voor bestraald moet worden in aanmerking komt voor protonentherapie?

Protonentherapie als behandeling bij hoofd-hals kanker


Moet u bestraald worden voor hoofd-halskanker? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor protonentherapie. De meest gebruikte behandeling bij is bestraling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied, maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels.

Er zijn patiënten, waarbij de stralingsdosis in de slikspieren, speekselklieren of mondholte met fotonen te hoog is. Hierdoor is het risico op slikklachten en droge mond gedurende de rest van het leven hoger. Als dit bij u zo is komt u mogelijk in aanmerking voor behandeling met protonen.

Voordelen protonentherapie bij hoofd-halskankerInformatiebrochure Protonentherapie UMCG Groningen - Behandeling bij Borstkanker

 

✔️     De dosis wordt nauwkeuriger afgegeven
✔️     Minder straling in gezonde weefsels
✔️     Kans op bijwerkingen door bestraling neemt af

Meer weten over protonentherapie bij hoofd-halskanker?
Download nu gratis onze informatiebrochure!

 

Zie ook

Michel deelt zijn verhaal

Hoofd-halskankerpatiënten kunnen ook met protonen worden bestraald, waardoor de kans op bijvoorbeeld langdurige slikproblemen lager is dan bij fotonen. Michel kan daarover meepraten. Hij kreeg protonentherapie voor een zeldzame vorm van keelkanker. Met protonen en chemo is de tumor bestreden. “We gaan het leven vieren.”