Behandeling bij een Hersentumor

Protonentherapie is een nieuwe en innovatieve bestralingsvorm die kan worden ingezet bij de behandeling van een hersentumor. Wist u dat ongeveer 5-10% van de patiënten die bestraald moet worden voor een hersentumor in aanmerking komt voor protonentherapie? Lees meer over deze nieuwe behandeling van een hersentumor op deze pagina.

Protonentherapie bij een hersentumor

Moet u binnenkort bestraald worden voor een hersentumor? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor protonentherapie. De meest gebruikte behandeling bij tumoren is bestraling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied, maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Daardoor kunnen er op lange termijn bijwerkingen ontstaan, zoals problemen bij het neurocognitief functioneren. Door te bestralen met protonen is de dosis straling in het omliggende weefsel lager, dit verkleint de kans op bijwerkingen. Het UMCG Protonentherapiecentrum behandelt de volgende standaardindicaties:

  • Hersentumoren met een gunstige prognose zonder mogelijkheid voor hoog precisie bestraling
  • Hersentumoren waarbij zowel de hersenen als het gehele ruggenmerg bestraald moet worden

Voordelen protonentherapie bij een hersentumor

 

✔️     De dosis wordt nauwkeuriger afgegeven
✔️     Minder straling in gezonde weefsels
✔️     Kans op bijwerkingen door bestraling neemt af

Meer weten over protonentherapie bij een hersentumor?
Download nu gratis onze informatiebrochure!

 

Zie ook

Maak kennis met het behandelteam

Het UMCG Protonentherapiecentrum is een onderdeel van het Comprehensive Cancer Center van het UMC Groningen.

De behandelend arts bij het UMCG Protonentherapiecentrum is een radiotherapeut-oncoloog, een medisch specialist op het gebied van behandeling van kanker met protonenbestraling. Benieuwd naar het behandelteam? We stellen ons graag aan u voor.