Afdeling Radiotherapie UMCG wint Proteus Award 2022

Feestelijk nieuws voor de afdeling Radiotherapie van het UMCG – waar het protonentherapiecentrum onder valt. We hebben tijdens de IBA User meeting de Proteus award 2022 gewonnen!

Dit is een award voor onze bijdrage en visie in het vormgeven van de toekomst van protonentherapie. Een enorme eer en iets waar we ontzettend trots op zijn. Daarnaast werd er tijdens de IBA User meeting meerdere keren aangegeven wat voor indrukwekkend en goed werk de afdeling Radiotherapie van het UMCG doet. Ook werd er zeer geregeld verwezen naar artikelen van (één van) onze collega’s. Een groot compliment voor alle collega’s!

De Proteus award is op dit moment te bewonderen op de balie in het protonencentrum, maar zal op verschillende plekken op de afdeling neergezet worden.

Proteus award 2022 umcg radiotherapie

V.l.n.r.: Floortje de Vreugt (manager), Anne van den Hoek (medisch coördinator protonen), Gabriel Guterres Marmitt (klinisch fysisch informaticus), Jeffrey Free (klinisch fysicus) en Bas de Jong (phd student) met de Proteus award 2022.

Terug naar overzicht

Wat is Protonentherapie?

Protonentherapie is een bestralingstechniek die het UMCG sinds 2018 aanbiedt. Momenteel heeft meer dan de helft van alle kankerpatiënten bestraling (radiotherapie) nodig. In Nederland wordt bij bestraling van patiënten met kanker vrijwel altijd gebruik gemaakt van een behandeling met fotonen. Fotonen geven hun dosis af in het te bestralen gebied (de tumor), maar geven ook dosis af aan omliggende gezonde weefsels. Protonen geven hun dosis daarentegen nauwkeuriger af. Hiermee zorgen protonen in vergelijking met fotonen voor een verlaging van de stralingsdosis in omliggend gezond weefsel, bij gelijkblijvende dosis in de tumor. Deze afname in dosis naar gezond weefsel kan resulteren in een afname in bijwerkingen. Protonentherapie biedt uitkomst voor patiënten waarbij de tumor dichtbij kwetsbare organen ligt. Of bij patiënten waarbij tumoren relatief ongevoelig voor de gebruikelijke bestraling zijn.