Aantal bestralingen

Het aantal bestralingen welke u of uw naaste die bestraald moet worden nodig heeft is afhankelijk van een aantal zaken. Dit hangt onder andere af van het type behandeling, curatief of palliatief. Maar ook van de plaats en aard van de tumor. De grootte van de tumor speelt ook een rol. Of de behandeling gecombineerd wordt met een andere behandeling is ook belangrijk. Denk daarbij aan chemotherapie of een operatie. Bovendien maakt het ook verschil hoe gevoelig omliggende organen zijn voor de bestraling.

Tijdens de behandeling werkt de straling in op de cellen van de tumor. Hierdoor vermindert de tumor in grootte. Misschien verdwijnt deze zelfs. Bij de bestraling worden ook omliggende, gezonde cellen bestraald. Deze gezonde cellen herstellen zich gelukkig beter dan de kankercellen. Kankercellen kunnen zich minder goed herstellen in een korte periode en zo sterven deze langzaam af. Daarom vindt er gedurende een vaste periode vaker een behandeling met bestraling plaats.

Vaak zijn er dus meerdere bestralingen nodig. Dat betekent dat het nodig is om meerdere keren naar het ziekenhuis te komen voor de behandeling. Soms voor meerdere weken achter elkaar. Het is dan niet nodig om opgenomen te worden. U kunt dagelijks heen en weer.

Protonentherapie

Door het inzetten van protonenbestraling (protonentherapie) in plaats van de standaard fotonenbestraling kan er meer gezond weefsel gespaard worden. Dit heeft ook effect op de bijwerkingen die ontstaan door de bestraling. Over het algemeen is het aantal bestralingen hetzelfde als bij fotonenbestraling. Alleen is de dosis bestraling in de tumor hoger en in het omliggende weefsel lager. De bestraling is dus nauwkeuriger. Het aantal bestralingen verschilt per behandeling:

Bovendien verschilt het ook per behandeling hoe vaak per week u bestraald wordt. Dit wordt allemaal goed besproken tijdens de voorbereidende gesprekken met uw arts.

Omdat protonentherapie beperkt beschikbaar is wordt niet iedereen met protonenbestraling behandeld. De behandeling moet aanzienlijk voordeel opleveren ten opzichte van fotonenbestraling. Benieuwd of u in aanmerking komt voor protonentherapie? Bekijk deze pagina voor meer informatie.