12,4 miljoen voor onderzoek naar beter leven met en na kanker

Van fluorescerende speurstoffen om slokdarmkanker van gezond weefsel te onderscheiden tot het inzetten van bestaande medicijnen om hart- en longschade na bestraling te voorkomen. En van een beweegprogramma tegen de effecten van zenuwschade na chemotherapie tot een minder belastende alvleesklierkankeroperatie met behulp van een robot. KWF trekt ruim 12,4 miljoen euro uit voor deze en andere onderzoeken. Alle 17 projecten dragen bij aan een beter leven met en na kanker.

De toegekende onderzoeken zijn het resultaat van de tweede reguliere financieringsronde van 2024. Een commissie van (inter)nationale experts en (ex)patiënten beoordeelde alle ingediende onderzoeksvoorstellen zorgvuldig op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. Mede op basis van hun oordeel besluit KWF welke projecten voor financiering in aanmerking komen.

Bijwerkingen voorkomen

Onderzoekers in het UMC Groningen gaan bestuderen of ze bestaande medicijnen kunnen inzetten om schade aan longen en hart door bestraling te voorkomen. Het gaat om medicijnen die al op de markt zijn voor hart- en longpatiënten zonder kanker. De onderzoekers gaan bekijken of deze medicijnen veilig en effectief zijn voor kankerpatiënten die bestraald moeten worden in het borstkasgebied. Dit kan leiden tot een betere kwaliteit van leven en mogelijk zelfs een betere overleving.

Ook een ander project richt zich op het verminderen van bijwerkingen van behandeling. Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek gaan bekijken of een gepersonaliseerd beweegprogramma helpt tegen klachten van zenuwschade als gevolg van chemotherapie. Tegen deze klachten, zoals pijn, tintelingen en gevoelloosheid in handen en voeten, zijn momenteel nauwelijks effectieve behandelingen beschikbaar.

Betere behandeling van slokdarmkanker

De levensverwachting voor mensen met slokdarmkanker is ongunstig, vooral als er uitzaaiingen zijn. De behandeling bestaat meestal uit chemotherapie en/of bestraling, vaak gevolgd door een operatie en soms aanvullende chemo.

KWF financiert 3 onderzoeken naar betere behandeling van slokdarmkanker. Onderzoekers gaan onder andere bekijken of ze kankercellen beter kunnen onderscheiden van goedaardig weefsel door ze zichtbaar te maken met fluorescerende stoffen. Als blijkt dat de kankercellen na de voorbehandeling al verdwenen zijn, kan een belastende operatie mogelijk achterwege blijven. In de andere projecten bestuderen onderzoekers de meerwaarde van een operatie bij uitzaaiingen en het effect van een nieuwe combinatie van behandelingen (in twee verschillende volgordes).

Lees het volledige artikel op de website van KWF (Bron)

Bericht geplaatst op 16 juli 2024.

Terug naar overzicht